Årstider i Nord-Varanger

Været i Varanger er en del av den store opplevelsen du finner her i nord. Her oppe er du i den arktiske klimasonen. Om sommeren kan sibirsk varme uten forvarsel avløses av iskald havtåke, og vinterstid kan voldsomme stormer herje langs kysten. Liker du vær og mye av det er du her på stedet der alle fire årstidene kan oppleves på en og samme sommerdag.

Arktisk klima

På steder der det er arktisk klima ligger normaltemperaturen, eller middeltemperaturen om du vil, under 10 varmegrader i den varmeste måneden i året. I klimaklassifikasjonene defineres et arktisk klima som områder der temperaturene er så lave at det ikke vokser trær der naturlig. Det vil si at den sørlige tregrensen i landet vårt også er grenselinjen for det arktiske klimaet. I disse områdene skinner solen i mange og lange timer om sommeren og veldig få timer i vinterhalvåret.

Under målinger foretatt fra 1961 til 1990 var middeltemperaturen i Vardø 9,2 varmegrader. Det vokser heller ikke trær i området, så vi kan trygt fastslå at Vardø har arktisk klima. Det kan dog bli varmt i dette området også. En sommerdag i juli i 1987 hadde Vardø hele 27 varmegrader.

Landskapet langs kystlinjen har et preg av arktisk. Halvøyene som ligger i øst, og da spesielt Varangerhalvøya, har såkalt steinørken mens det i vest er tinder, botner og breer. Selveste Finnmarksvidda har et tørt og bølgende landskap. Finnmark er stort og det betyr at det er store forskjeller mellom de ulike områdene. Fjellene skjermer blant annet de indre strøkene mot havets påvirkning.

Vær og klær

Dersom du lurer på når på året du skal reise hit til Varanger, er svaret egentlig at det kommer an på hva du vil oppleve. Kjøring med hundeslede, isfiske, snøscooterturer, nordlys og skigåing er aktiviteter som er best egnet om vinteren. Det er da viktig å lytte til ekspertene når det kommer til påkledning. Her er det lag på lag med ull som gjelder samt vindtett ytterbekledning. Om sommeren kan det også være lurt å pakke med seg både mer tradisjonelt sommertøy samt varmere klær. Det kan, som allerede nevnt, skifte fort her nord og det er dumt å fryse. Skulle du ha glemt noe, kan du trøste deg med at det finnes butikker her oppe og, som selger det meste av det du trenger.

Nasjonal turistveg

I Varanger finnes det en nasjonal turistvei. Den følger Varangerfjorden og kyststripen mot Barentshavet. Her opplever du mye natur på en gang, med alt fra en varm og lun bjørkeskog til myer og vidder med dramatisk landskap. Strekningen byr på mange kontraster som er skapt av det arktiske klimaet du finner her.

Takket være fiske og store folkeforflytninger er Varanger en skikkelig smeltedigel når det kommer til både folkeslag og kultur. Her er det arv og merker fra russerne, samene og finnene, noe som til sammen har skapt et svært spennende mangfold. Den nasjonale turistvegen i Varanger har en lengde på 160 km og kombinerer du den med Hurtigruten og turistvegen i Havøysund får du deg en vakker rundreise, som regnes som en av de vakreste i Norge.