Vadsø kirke

Befinner du deg i Vadsø og er interessert i kirker bør du ta turen over til Vadsø kirke. Dette er en såkalt langkirke fra 1958, der selve byggeprosessen ble påbegynt i 1954. Arkitekten bak kirkebygget er Magnus Poulsson.

Selve bygget er av betong og har 480 sitteplasser. Kirken ble bygget på akkurat det samme stedet som der den forrige kirken stod, men denne nye er orientert mot nord-syd. Mot byen har den en høy font med to fantastiske tårn, som det er en gavl over. Under denne gavlen er det et spir. Spiret befinner seg rett over det som er hovedinngangen til kirken og her befinner det seg også en skulptur av apostelen Peter. Denne er laget av kunstneren Tone Thiis Schjetne.

Kirkens utside er vakkert dekorert med relieffer i betongen og et stort ur. Dette befinner seg i nærheten av tårnene.

Kirkens vakre innside

Det er kunstneren Gretha Thiis som har laget maleriet som pryder alterveggen, og i midten av dette maleriet befinner Kristus seg, innrammet av en ramme med samme form som en mandel. Korbuen som er rundt bildet har en nordlysbue i moderne stil. Fra taket henger det en flott modell av en ekte fiskebåt fra Nordland. Glassmaleriet i koret er det Ragna Thiis Helland som er ansvarlig for.

Kirkens dåpsfontene er i kleberstein og dåpsmuggen er blant de få tingene som ble reddet da den gamle kirken brant i 1944. Den er laget av sølv og stammer fra 1929. Selve prekestolen har seks kanter og i midten befinner det seg en ørn. Over stolen er det en baldakin med påskriften «Soli Deo Gloria». I tillegg er det to engler som holder monogrammet til Haakon VII.

I Vadsø kirke kan du komme til både ungdomsgudstjeneste og gudstjenester om søndagene. Her er det søndagsskole og det forrettes både dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelser.

Andre kirker i Vadsø

Den aller første kirken i byen stammer fra 1575. Den befant seg på Vadsøya, der folket bodde den gangen. I 1710 var det klart for neste kirke, og den ble bygget inne på fastlandet. Kirke nummer tre kom til i 1861. Det var en korskirke av tre. Sidearmene var korte og Christian Heinrich Grosch var arkitekten bak. Det var denne kirken som brant ned i oktober 1944, som et resultat av bombingen under andre verdenskrig.

Varanger prosti

Dette er faktisk Norges østligste prosti. Hele fem prestegjeld inngår, og dette er Berlevåg, Båtsfjord, Vardø, Vadsø og Sør-Varanger. Prostiet bærer preg av alle de ulike nasjonalitetene som finnes her oppe, noe som igjen innebærer ulike språk og kulturer. I Vadsø og Sør-Varanger finnes det for eksempel etterkommere av de finske innvandrerne, kvenene. Den samiske befolkningen står også sterkt og mange har tette band med Russland. Visste du forresten at Båtsfjord en gang var Norges største fiskevær?

Når det kommer til religion er også dette landskapet svært variert. På kysten var det skapelseskristne og folkekirke, i Sør-Varanger var det russiskortodokse og læstadianske forsamlinger. Det som er felles er at alle elsker å bo på stedet der himmelen er så høy at den rommer alle variasjoner av religion.