Luftskipsmasta

Luftskipsmasta er 35 meter høy og står ytterst yte på Vadsøya. Dit kom den helt fra Italia fordi den skulle hjelpe selveste Roald Amundsen over Nordpolen. Luftskipsmasta havnet her i 1926. Den ble bygget på en militær flyplass i Italia, før delene ble fraktet hit og satt sammen til en hel og stor mast. Den har kun vært i buk to ganger. Den første gangen for å hjelpe Roald Amundsen over Nordpolen i et luftskip og den andre gangen da luftskipet ved navn «Italia» hadde en stopp her før den fortsatte ekspedisjonen sin videre nordover. Denne ferden endte så dessverre i et havari i 1928. Siden den gangen har masta hatt jobb som landemerke for hele Vadsø.

Italieneren Nobile

Det var italieneren Umberto Nobile som var konstruktøren bak luftskipsmasta. Roald Amundsen og hans luftskip «Norge» brukte den altså som landingsplass da han skulle til Nordpolen i 1926. Da Nobile selv var kaptein på luftskipet «Italia», gikk ikke ferden videre fra masta i 1928 så veldig bra. Det hele endte i et havari i isen.

Umberto Nobile ble født i 1885, og døde i 1978. Han var både luftfartsingeniør og polfarer og er viden kjent for luftskipene sine. Det var han som stod bak luftskipet «Norge», som ble det første luftfartøyet som fløy hele veien over Nordpolen. Siden han også var polfarer var han med på ferden, som endte i uvennskap da han og Amundsen ikke helt klarte å bli enige om hvem det var som hadde æren. Å dele den var tydeligvis ikke aktuelt.

Retur til Arktis

Nobile returnerte til Arktisk som kaptein for luftskipet «Italia». Med dette skipet foretok han tre turer. Den to første turene sørget for å kartlegge den nordøstlige kysten av Grønland, Nikolai II land og Nordaustlandet. I tillegg hentet de inn ulike vitenskapelige data. Den tredje ferden startet i mai 1928, og destinasjonen var Nordpolen. Ved Ny-Ålesund havarerte de og dermed satte de i gang den største internasjonale redningsaksjonen verden hadde sett. Her deltok det over 1 500 mennesker fra sju nasjoner. Det var under forsøket på å redde Nobile og hans mannskap at Roald Amundsen omkom sammen med mannskapet sitt da flyet han satt i krasjet. Redningsaksjonen varte i hele 48 dager og endte blant annet i en redningsaksjon for å få ut den svenske piloten Lundborg fra et ødelagt fly og at Nobile ble satt i arrest og anklaget for å ha forlatt sitt mannskap. Han skulle bruke resten av livet sitt på å forsvare seg selv mot ikke bare disse, men også flere anklager. I Italia ble han degradert og Nobile bodde en stund i Russland før han vendte tilbake til hjemlandet etter at andre verdenskrig var over.

Luftskipet «Norge»

Luftskipet «Norge» ble bygget i Italia og skulle til Norge for å utføre sin ferd til Nordpolen. Til denne jobben trengtes det såkalte fortøyningsmaster og dem var det i grunnen ikke så mange av på strekningen Italia – Norge. Dermed ble det bygget master både på Ekeberg ved Oslo, i Vadsø og i Ny-Ålesund på Spitsbergen. I Ny-Ålesund ble det også bygget en hangar til luftskipet. Masten som ble oppført på Ekeberg ble revet da andre verdenskrig raste her i landet, men i 1972 kom det opp en plakett til minne om masten og begivenheten.

I mai 1926 forlot skipet Ny-Ålesund og dagen etter passerte de polpunktet, noe de markerte ved å kaste ut det norske, det italienske og det amerikanske flagget. Dette var mannskapet om bord i luftskipet:

Alessandrini, Renato – rigger

Amundsen, Roald – ekspedisjonsleder

Arduino, Ettore

Caratti, Atillio

Cecioni, Natale

Ellsworth, Lincoln – navigatør

Gottwaldt, Birger – sjef for radiotjenesten

Horgen, Emil Andreas – luftskipsfører, siderorsoperatør

Malmgren, Finn – meteorolog

Nobile, Umberto – luftskipsfører

Omdal, Oskar – mekaniker

Riiser-Larsen, Hjalmar – luftskipsfører

Ramm, Fredrik – journalist

Storm-Johnsen, Fridtjof – telegrafist

Wisting, Oscar – rormann:

Pomella, Vincenco

Samt Titina, Nobiles hund